A teremedző

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2019.

Kevés ember van a világon, aki ne látott volna gym fail videót. Ezek általában edzőtermi baki parádék. Összegyűjtenek minden olyan mozdulatot különféle szabad teremhasználókról, tehát open gym-esekről, akik feltehetően nem edzővel, és nagyon nem szakszerűen használnak eszközöket, beleértve a saját testüket. Ezek nagyon viccesek ugyanakkor sok esetben vérfagyasztóak is szakértői szemmel. Több edző kollégámtól hallotam már, hogy bizonyos országokban rég nem megengedett már, hogy csakúgy lejárj edzeni mindenféle iránymutatás nélkül. Nem véletlen, és erősen hajlok felé, hogy követendő a példa.

Időről időre előfordul egy-egy ember a teremben, akik nem edzőhöz jönnek, szigorúan saját kútfőből, vagy valami hiteltelen forrásból dobják össze edzéstervüket. Ekkor szoktak a gym fail compilation videók születni, azaz az edzőtermi bakik összefoglalója. A kreativitás mindenképpen becsülendő, de sokszor a saját testük ellen dolgoznak ezek a sportolni vágyók. A legnagyobb probléma az, hogy sérülésveszélyes mozdulatok tömkelege kerül elő önerőből, aminek a vége az, hogy lesérül az egyén, és vagy örökre megutálja a mozgást mint olyat, azt egy sérülésveszélyes tevékenységnek besorolva, ezek után kezd el edzőhöz járni, amivel végső soron időt és pénzt veszít.

Úgy kell elképzelni a jelenséget, mintha az autós iskolát kihagyva ülne be mindenki autójába, hogy aztán a város utcáin vezetgessen. Ha egy terembe a szükséges ismeretek nélkül jársz, hasonlóan köz és önveszélyes vagy.

A teremedző nem a személyi edződ, de legalább annyiban iránymutatást ad, mit mire ne használj, mit, hogy csinálj, és mit nem illik csinálni az edzőtermekben. Nincs rosszabb annál, mint mikor valaki egy csoportos edzésidőszak kellős közepén esik be, aránytalanul nagy helyet foglalva, majd rendetlenséget hagyva maga után. Továbbá, az is előfordulhat, hogy valaki véletlen pont a rossz technikádat tanulja el látásból, egy hasonlóan vakmerő open gym látogató.

Amit elsődlegesen javasolni tudok: ha már edzésre szánod magad, kezdj el minimum egy csoportos edzés keretein megismerkedni a mozgással általánosságban, de még ajánlottabb egy személyi edzőt felkeresned ahhoz, hogy megkapd azokat a lépéseket, amiktől először a mindennapjaid lesznek kellemesebbek, majd pedig megindulhat a teljesítményjavulás, izomnövekedés. Ha pedig már minimum fél éve látogattad az edződet, elkezdhetsz azon gondolkodni, hogy a teljesítmény fenntartást önállóan folytatod a már meglévő tudástárral, egyeztetve edződdel.

Végső soron magadat idődet és pénztárcádat kíméled, ami lényegesen jobb döntés, mintha egyedül küzdve lennél egy újabb gym fail compilation hőse.