Mellső függőmérleg – Front lever

 

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2022.

Mi ez az elem?

Hétköznapi megfogalmazásban, az elem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.

Ez egy izometrikus elem, ami annyit jelent, hogy nincs mozgásállapot változás egy ízületben sem, miközben a szükséges izmok megfeszülnek, tehát izometrikus kontrakcióról beszélünk.

Milyen testsúllyal lehetséges?

Régi vita, hogy vajon a könnyebb, vagy nehezebb embereknek könnyebb egy ilyen elem? A helyes megközelítés valójában az, hogy kinek milyen arányban oszlik el a tömege. Egy nehezebb alsó végtagú sportolónak nehezebb dolga lesz, tehát akik olyan sportágból érkeznek, ahol az alsó végtag nagyobb erőkifejtésnek van kitéve, bizony hátrányból indulnak.

És mi a helyzet a testmagassággal?

Jellemzően az alacsonyabbaktól eltérő testarányú, magasabb embereknek az elem során nehezebb dolguk van. De itt emelném ki, hogy ez nem igaz abban az esetben, ha két pontosan ugyanolyan testarányú embert hasonlítunk össze, akik eltérő magasságúak. Tehát ha például veszünk egy embert, akit képzeletben felnagyítunk önmagánál magasabb hasonmásává, akkor a két embernek ugyanolyan nehéz lesz ez az elem. Legalábbis e pillanatig több kutatás ezt támasztja alá.

A szükséges izmokról

Címszavakban annyit segítenék, hogy a gyakori tippel ellentétben, nem a hasizom lesz a legnagyobb korlátozó tényező, mivel ez alapvetően egy húzómozgás. Kikövetkeztethető, hogy a széles hátizom és a nagygörgeteg izom például elemi része lesz a tartásnak, de a tricepsz is egy csendestárs az elem során.

Ne erőltesd a rossz formát!

Ha valami hasonló dolgot gyakorolsz, de nem pontosan azt, amit el akarsz sajátítani, rossz úton jársz. Fontos a pontos kivitel, kisebb intenzitással dolgozz! Gyakori hibák közé tartozik a beeső csípő, a helytelen és egészségtelen vállpozíció, a hajlított térd, a homorú törzshelyzet, az előrebillenő medence.

Videózd magad!

Ha esetleg szeretnéd megtanulni, és egy nem javasolt módon, önállóan állnál neki, mindenképpen javaslom, hogy gyakran nézd vissza mit csinálsz, mert így gyorsíthatod a folyamatot, jobban megtanulod összekötni a látott mozdulatot a végrehajtottal, a propriocepciót segítve.

Propriocepció

Az izomérzési képesség, tehát tudod-e például most, miközben ezt olvasod, melyik izmod van megfeszülve, anélkül, hogy ismernéd az izmok funkcióját? Magyarul érzed-e az izmaidat?

Az elem egyik előfutára a sárkányzászló, ami szintén több lépcsőn keresztül megtanulható elem. Elsősorban a lábhelyzetekkel lehet könnyíteni mind a sárkányzászló, mind pedig a mellső függőmérleg progresszióin. További érdekesség, hogy a sokak által kedvel zászló egy olyan elem, ami nagyban hozzásegít ennek az elemnek a megtanulásában. A tévhittel ellentétben a zászló könnyebb, mint a mellső függőmérleg. Persze finomítható a kijelentés annyival, hogy az erő képességét tekintve kell hozzá kevesebb, de technikailag összetettebb a zászló a maga sajátos húzó nyomó mivoltából fakadóan és abból, hogy egy meglehetősen újszerű, fejjel lefelé történő kiinduló helyzetből indul.

Visszatérve a mellső függőmérlegre, sokszor évekig tart elsajátítatni a tanulóknak még oktatóval is, de az út is élvezetes, tehát nem fogod megbánni, ha belekezdesz.