Bestrong park kisokos

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2022.

Az elmúlt években gombamód megszaporodtak a köztéri saját testsúlyos edző parkok, vagy más néven street workout parkok. Egyrészről öröm, hogy ilyen kiváló sporteszközhöz jutottak teljes városok lakosai, másrészről viszont izzad a homlokom, ha arra gondolok, mit művel magával a teljesen laikus, ám éppoly lelkes sportolni vágyó egy ilyen parkban.

Az, hogy pár mondatban elmeséljem nulláról, mit, hogy kell egy ilyen parkban, az teljes kudarcra van ítélve. Viszont az eggyel haladóbbaknak tudok néhány sorban segíteni, mivel ők már tanultak bemelegíteni, ismerik a mozgásokat.

Azt látni kell, hogy az ilyen újdonsült parkokban a tervezők képzelete sokszor szárnyra kap, így alkotnak olyan mérnöki vasszerkezeteket, amik nem egyértelműek az edzeni vágyóknak, így ők csak kérdően kerülgetik az ilyen kortárs művészeti vasszobrokat, mint macska a forró kását.

Alacsonyan lévő párhuzamos korlát: azoknak lehet jó, akik ülőtartás variációkat akarnak pl gyakorolni, de a tolódzkodásuk még nem olyan acélos, hogy magasan tolódzkodjanak.

Tolódzkodó magasan és alacsonyan: mert eltérő magasságúak vagyunk, és a tolódzkodáshoz nem kell a párhuzamos korlátot elfoglalni

Fekvőtámasz keret lábtámasszal: mert kíméli a csuklót, és variálható, hogy lábuk is fent van az emelvényen, vagy csak a kezük a fogásokon, vagy épp csak a lábunk az emelvényen

Lépegetők: szintén a magasságkülönbség miatt, vagy mert progresszióban lehet gondolkodni pl egy lábas guggolás esetében

Multifunkciós húzódzkodó panel: egészségesebb a több fogásmódban végzett húzódzkodás, kis százalékban, de más-más területeket edz attól függően, hogy hogyan fogjuk, pl alsó fogással jellemzően nagyobbat tudunk húzni, mint felsőfogással, de kalapácsfogással még nagyobbat és egészségesebb fogásmódot jelent a csuklónknak és könyökünknek.

Lépcsőzetes fogások fekvőtámaszhoz: szépen felépíthető progressziót enged, előrehaladva egyre lejjebb lépve.

Háttámlás könyöktámasz: lábemeléshez hajlított és nyújtott helyzetben, alkartámaszban, és támaszhelyzetben

Has és hátizom erősítő: a gerinc antiextenziójának és antiflexiójának erősítésére, a mozgásos törzserősítéseket csak profiknak ajánlom

Alacsony húzódzkodók: evezéshez vagy a húzódzkodás excentrikus szakaszának gyakorlásához kiváló eszköz

Alacsony széles húzódzkodók: könnyebb akrobatikus elemek, kelepforgások gyakorlásához

Három elemes párhuzamos korlát: eltérő szélességű, így eltérő méretű embereknek ajánlott, pl saslendület végrehajtásához, lefelé is teret engedve a lábnak.

Bordásfal: zászló gyakorlásához, nyújtáshoz, és törzserősítéshez

Majomlétra: pl OCR versenyzőknek, mászás gyakorláshoz, vagy kalapácsfogással történő húzódzkodáshoz

Medicin céltábla: kardio edzéshez kiváló célpont, de húzódzkodásnál is jó érintési felület lehet, egy robbanékonysági függőleges húzás fejlesztéshez

Magas húzódzkodó: muscle uphoz, robbanékony húzódzkodáshoz, alaplendület gyakorlásához, vagy ügyességi, akrobatikus elemek gyakorlásához.