EDZŐINK

SZARKA ÁKOS

Fiatal koromban cselgáncsoztam és úsztam, s már közel tizennégy éves voltam, amikor az érdeklődésem a szertorna irányába terelt. Ekkor intenzív önképzésbe kezdtem: Dominic Lacasse kanadai artista, erőművész, valamint Joe Eigo kaszkadőr, akrobata videói inspirálták az edzéseimet, s az általuk gyakorolt mozgásformák követésével gyakorlatilag felfedeztem a Magyarországon ebben az időben még gyerekcipőben járó street workoutot. A következő éveket, ekkor még mindig többnyire saját edzésprogrammal, önállóan készülve, a versenysportnak szenteltem, majd három év aktív versenyzéssel és addigra már közel tízévnyi sportági tapasztalattal a hátam mögött kezdtem meg edzői munkámat. Ennek gyakorlásában a Testnevelési Egyetem rekreáció szakán szerzett diplomám és a Thor Gymben elvégzett FMT-képzés, valamint ismereteim napi szintű fejlesztése segítenek.

Street workout oktatói, szervezői munkám gyümölcse:

2023 – a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke a street workout világszövetség (WSWCF) felkérésére

2022 – magyarországi koordinátor a street workout világszövetség (WSWCF) felkérésére
2022 – felkészítő edzője két magyar világbajnoki versenyzőnek (Jokhel Mátyás, Varga-Tóth Máté)
2022 – a megújult street workout edzői képzésem előadója
2021 – szakmai cikkíró az online és nyomtatott Sport and Move magazinban
2020 – felkért versenyző az Exatlon Hungary 3. évadának Bajnokok csapatában
2020 – Vendégszereplés a Fővárosi Nagycirkusz képviseletében a Nemzetközi Cirkuszfesztiválon
2020 – Viktor Kamenov workshop megszervezése
2020 – A második magyar street workout kupasorozat megszervezése
2020 – Az első magyar street workout erőnléti kupasorozat megszervezése
2019 – A street workout magyar bajnokságon bronzérmet szerzett Jokhel Mátyás felkészítése
2019 – A Mozdulj Budapest! street workout események szakmai vezetése
2019 – Az első magyar street workout kupasorozat (Tight Hold Cup) megszervezése
2019 – Dan Rosenberg találkozó megszervezése
2019 – Roger Jimenez Julian workshop megszervezése
2016 óta edzőként versenyfelkészítő
2016 óta szakmai partneri munka a Magyar Street Workout Egyesülettel
2016 – A Tight Hold edzésrendszer megalapítása
2016 – Az első és második magyar street workout csapatpárbaj megszervezése
2015 – Az első magyar street workout képzés kidolgozása
2015 – Az első magyar pénzdíjas street workout párbaj megszervezése
2015 óta szakmai partnerség és támogatotti státusz a BeStrong Kondipark street workout parkokat gyártó vállalkozással
2014 óta meghívott bíróként/zsűrielnökként rendszeres részvétel magyar és nemzetközi versenyeken, úgy mint a magyar (2019) és a romániai (2013) világbajnoki selejtező, több szlovákiai nemzetközi bajnokságon, és több mint 10 magyar szervezésű street workout versenyen, úgy mint a Budapest Urban Games
2013 óta csoportos és személyi edzői munka
Több edző kinevelése az edzésrendszeremben: Jokhel Mátyás (2019), Réthelyi Balázs (2020), Lovas Benjamin (2022)

Eredményeim street workout versenyzőként:

2013 – bronzérem a street workout világbajnokságon

2016 – bronzérem a dubai világkupa állomáson
2016 – aranyérem a Budapest Urban Games Street Workout Challenge világkupa-kvalifikáción
2016 – bronzérem a zágrábi világkupa állomáson
2016 – ezüstérem a római világkupa állomáson
2016 – ezüstérem a magyar bajnokságon
2015 – magyar bajnok, kvalifikáció a világbajnokságra
2014 – aranyérem a zágrábi világkupa állomáson
2014 – ezüstérem a magyar bajnokságon
2013 – aranyérem a szlovák nemzetközi bajnokságon
2013 – magyar bajnok, kvalifikáció a világbajnokságra

JOKHEL MÁTYÁS

  1. Ettől az évtől vált az életem részévé a street workout, melyet megelőzően számos sportágat kipróbáltam, viszont egyik sem ragadott meg olyan szinten, mint ez a mozgásforma, amellyel mára már a napjaim nagyrészét töltöm.

Sportszakmai tanulmányaimat a Testnevelési Egyetemen végeztem humánkineziológusként, majd elvégeztem a Thor Gym funkcionális edzőképzését is, az FMT-t. 2022-ben pedig a Tight Hold, street workout képzést. Gyakorlatban és elméletben, sportolóként és edzőként egyaránt próbálok hiteles és naprakész lenni. Erősségeim közé tartoznak a dinamikus elemek, amelyek kivitelezésében elsősorban a robbanékonyság, a koordináció és a mobilitás játszik szerepet. Fejlődésre késztetnek viszont az eddig el nem sajátított erőelemek, ezeknek köszönhetően nap-, mint nap új kihívásokkal nézek szembe. A sportág iránti elhivatottságomban fontos szerepet játszik edzőm és szakmai vezetőm, Szarka Ákos, akinek irányításával létrehoztuk a Tight Hold brandet, amely új edzésmódszerrel és annak programjaival színesíti a hazai sportéletet. Azt gondolom, hogy a street workout szerteágazó mozgásanyagának köszönhetően szorgalommal és edzéssel mindenki megtalálhatja a számára sikerélménnyel és izgalommal járó gyakorlatokat. Legyen szó erőelemekről, robbanékonyságról, állóképességről, koordinációs gyakorlatokról vagy akár hajlékonyságról, nálunk az összes megméretik.

Oktatói és versenyszervezői munkám:

A Tight Hold Cup 2022. főszervezője

A Tight Hold Cup 2023. főszervezője

A HF3 Functional Fitness Konferencia ’23 előadója

2024 – Felkészítő edzője Huszár Boróka női abszolút magyar bajnoknak, és Nagy Gábor férfi veterán magyar bajnoknak.

Eredményeim street workout versenyzőként:

2017 – 9. helyezés a magyar bajnokságon

2019 – 3. helyezés a magyar bajnokságon

 2022 – 1. helyezés a magyar világbajnoki kvalifikáción férfi nehézsúlyú kategóriában, ezzel nehézsúlyú magyar bajnok 2022-ben.

2022. – 6. helyezés a street workout világbajnokságon, freestyle, férfi nehézsúly kategóriában

2023. – 2. helyezés a magyar bajnokságon, ezzel világbajnoki kvalifikált

2023. – 6. helyezés a street workout világbajnokságon, freestyle, férfi nehézsúly kategóriában

RÉTHELYI BALÁZS

Réthelyi Balázs vagyok, kiskorom óta jelen van a sport az életemben. Több sportágat is kipróbáltam. Először karatéztam 2 évet, majd jégkorongoztam 4-et, végül a tánc világában helyezkedtem el hivatásos táncművészként. Emellett elkezdtem edzeni szabadtéri parkokban, ami végül komoly street workout edzésekbe torkollott. Idővel jött az ötlet, hogy szeretnék segíteni másoknak is, ezért elvégeztem egy fitnesz instruktori képzést, majd a Tight Hold edzői képzés I-II-t. Jelenleg street workout edzéseket tartok, ahol próbálom a saját tapasztalataimat, tudásomat és az edzéshez való hozzáállásomat átadni. Célom, hogy az emberek az edzést ne nyűgként és kötelezettségként kezeljék, hanem élvezzék és hagyják hogy a rabjává váljanak.

LOVAS BENJAMIN

Ötéves korom óta sportolok rendszeresen, kezdve a lovaglással, melyet 14 évig űztem versenyszerűen. Ez idő alatt többször is sikerült országos bajnokságot nyernem, illetve a válogatott keretbe is bekerültem. A lovaglással párhuzamosan kezdtem el saját testsúlyos edzést végezni, amit a mai napig űzök. Idővel egyre több tudásra sikerült szert tennem, amivel másoknak is tudtam segíteni. Ekkor jöttem rá, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Ennek érdekében elvégeztem egy személyi edzői képzést és a Tight Hold edzői képzést, hogy bővítsem a tudásomat. Ebben a sportágban mindig van valami új, ami elsajátításra vár, mindig van új kihívás, van hova fejlődni és én ebben szeretnék segíteni másoknak. 

RÉTHELYI VIRÁG

A sport mindig is az életem része volt – aki már ismer, az tudja, hogy a mai napig örökmozgó vagyok. Már óvodásként jártam balettra, aztán ez kisiskolás koromban ritmikus sportgimnasztikával folytatódott. Később 6 éven át versenytáncoltam, majd Réthelyi Balázs edzésein belekezdtem a saját testsúlyos edzésbe. Először csak hobbi volt számomra, de hamar kikristályosodott, hogy végre megtaláltam azt a sportágat, amelyben igazán el szeretnék mélyülni, hiszen mindig tartogat még kihívásokat és kikapcsolódást jelent a hétköznapok során. Ezt az élményt szeretném átadni másoknak is, ezért végeztem el a Tight Hold street workout edzői képzést. Az a legfőbb célom, hogy jó hangulatú és motiváló légkört teremtve mindenkiből a saját céljainak megfelelően kihozzam a legjobbat.

ROZSONDAI KRISTÓF

Gyerekként számos sportot kipróbáltam, és bár a kajakozást és konditermi edzést több, mint 5 évig nagy lelkesedéssel űztem, végül 2017-ben elértem egy mélypontot. Évek óta tartó hát- és vállfájdalommal kellett együtt élnem egy sérülés következtében. Rengeteg sebésznél, vállspecialistánál, gyógytornásznál megfordultam, a panaszaim azonban egyre csak erősödtek. Ebben az évben találtam rá a saját testsúlyos edzésre. Pár év leforgása alatt hihetetlen fejlődésen mentem keresztül, az egész testre kiterjedő erő és koordináció felépítése lehetővé tette számomra a fájdalommentes életet.

A saját testsúlyos mozgásforma biztosította azt, amit korábban egyik sportnál sem tapasztaltam: energikus, robbanékony, mobilis lettem, ízületeim megerősödtek és ellenállóvá váltak. A konditermi edzést megszégyenítő izomtömeg- és erő növekedést inkább csak “ráadásnak” nevezném. A calisthenics megszállottjává váltam, minden szabadidőmet a sporttal kapcsolatos tudás bővítésére szenteltem.

Két edzői tanúsítványt szereztem, majd elvégeztem Szarka Ákos – Tight Hold street workout képzését. A mérnöki munka többé már nem kötött le, célommá vált, hogy másokkal is megszerettessem a calisthenics-et.

A saját testsúlyos gyakorlatok elsajátítása mindenki számára elérhető fájdalommentesen kortól és edzésmúlttól függetlenül, ebben segítek tapasztalataim átadásával bárkinek, aki hozzám fordul.