HÉTKÖZNAPI KIHÍVÁSOK

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2019.

Mindenekelőtt fontos tudatosítani, hogy sok mozgást, tevékenységet magunk előtt végzünk, értem ezalatt azt, hogy ritkán mosogat valaki háttal a mosogatótálcának, vagy tolja a fűnyírót annak háttal állva. Ebből az következik, hogy a mellizmok a kétfejű karhajlítóizmok, vagy épp az elülső vállizmok aránytalanul sok munkának vannak kitéve ahhoz képest, amennyit mondjuk a trapéz izmok vagy a hátsó vállunk dolgozik. Ennek következtében a korábban felsorolt, igénybevett izmok meg vannak rövidülve és állaguk sem optimális, kötöttek. Míg az utóbbi, hanyagolt izmok gyengék, megnyúltak. Végeredményben, amire biztos rossz hatással lesznek az a testtartásunk, és ez már nem játék, mert itt többet között a gerincünk egészséges pozíciója sérül, akár gerincsérvig rontva a helyzetet.

Megoldás: az igénybevett izmokat hengerezni, nyújtani kell, a kevésbé igénybevetteket pedig munkára kell fogni kiegészítő tornával.

Most pedig következzen az a lista, ami témám lényegét képezi, ami felsorolja a hétköznapi életben felmerülő rendszeres fizikai kihívásokat. Gyakoriság szerint állítottam fel a sorrendet, tehát azzal a tevékenység körrel kezdek, ami az egyik leggyakoribb, a bevásárlás, utána következik a takarítás, amin belül van egy kakukktojás, a mosogatás. Ezt jó eséllyel mindannyian többször végezzük, mint a bevásárlást. És a két ritkábban előforduló tevékenységi kör, a kerti munka, majd pedig a költözködés zárja a sort.

Bevásárlás:

Indulj ki onnan, hogy beléptél az akármilyen sarki boltba egy tejfölért, de kicsit elszabadult a memóriád és eszedbe jutott, hogy valójában semmid nincs otthon, és akkor már miért ne vegyél meg mindent, hisz úgyis gyorsabban végzel, mint egy nagyobb supermarketben. Itt kezdődnek a gondok. A sarki boltban nem fogsz találni bevásárlókocsit, csak egy kisebb kézikosarat. De nem baj, mert jó tetrisz játékos múltadnak köszönhetően, simán elhelyezed a kosaradban mindazt, amit amúgy egy tízszer nagyobb gurítható bevásárlókocsiba tennél.

„Bőrönd elemelés” (a mozdulat sporton belüli elnevezése) bevásárlókosárral:

Mivel a bolt kicsi, ezért gyorsan beledobáltad a hatos vizet, néhány tejet, zöldséget, húst, és el is érkeztél a megemelhetetlennek tűnő kosárhoz. Két alapszabályra hívnám fel a figyelmet: ha elképzelsz egy tengelyt zárt lábbal egyenesen álló pozícióban a fejed tetejétől addig a pontig ahol a két sarkad összeér, egy célod van: minél közelebb tartani a megmozgatandó tárgyakat ehhez a tengelyhez. A másik szabály: a gerinced nem arra van kitalálva, hogy különféle súlyos tárgyakat megemelve, össze-vissza hajlítgasd. Tehát mindenféle törzshajlítás nélkül kell megemelned a tárgyakat. Szerencsére sok más ízületünk arra van kitalálva, hogy hajlításokat végezzünk benne, tehát a kosaradat úgy fogod megemelni, hogy beállsz mellé úgy, hogy az erősebb karod alatt legyen a kosár közepe majd leguggolsz szigorúan egyenes háttal addig, amíg el nem éred a kosarad fülét. Ha megvan, akkor megfogod a füleket, összehúzód a lapockáidat (gondolj arra, hogy össze akarod érinteni a két válladat magad mögött, tudom abszurd), veszel egy levegőt, majd szintén szigorúan egyenes háttal felállsz a súlyos kosarat magad mellett tartva.

Ez volt a könnyebb kosár, de közben rájöttél, hogy még sütőtököt is akarsz sütni, úgyhogy szintén egyenes háttal lerakod a kosarad, belerakod a tököt, majd nem tudod megemelni az előbbi módon. Ez azért van mert, hogy néhány példát említsek vagy az oldalsó törzsizmaid vagy az egy lábadra, karodra jutó súly lett túl nagy. Sebaj! Megoldjuk.

„Sumo elemelés” bevásárlókosárral:

Ezúttal úgy állsz a kosár fölé egy kis terpeszben, hogy az éppen a két lábad között lesz. Az előbbi mozdulatsort megismételve fogsz közeledni a kosárhoz, de most már két kézzel tudod majd megfogni, és biztosan fel tudsz állni vele.

Cipelés a kasszáig:

Bármely módon vetted is fel a kosarad, az alábbiakra figyelj utad során a kasszához:

  • egyenes törzs! Ne hajlítsd a törzsed semmilyen irányba. Tehát ha jobb kezedben a kosár, ne hajolj el balra teljes erődből, maradj egyenes, a törzsizmaid majd stabilizálják a helyzetet!
  • apró lépések
  • egyenletes légzés
  • törzshöz közel tartott súly (ez könnyen fog menni)
  • nyújtott kar
  • leengedett vállak

Habár az elején hibáztál, mert arra nem alkalmas helyen végeztél egy nagybevásárlást, de itt a lehetőség, hogy korrigáld: a kasszánál fogd a kosár tartalmát és páros számú zacskókba szórd szét! Ez lehet 2, 4, vagy komolyabb esetben 6. A két zacskót immár súly szerint szimmetrikusan elosztva tudod cipelni majd két karodban. Az ezután következő cipelést farmer sétának hívják, és szintén figyelned kell a fent felsorolt szabályokra.

És, hogy mivel számolhatunk, meddig tudunk eljutni egy jó erős fogással?

A súlyok mindig két karra, összesen értendőek, tehát a teljes súlya annak, amit vásároltunk:

testsúly 100%-át 15 méterre,

testsúly 75%-át 45 méterre,

testsúly 50%-át 90 méterre.

A szerzőről:

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout