NINJA WARRIOR

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2019.

Sportág? –Nem. Sportteljesítmény? –Nagyon is! Röviden így is összefoglalható, hogy mit is jelent a Ninja Warrior show. De nem ilyen egyszerű körülírni. Habár klasszikus világbajnokságról vagy világkupáról nem is beszélhetünk, de léteznek már kimondottan Ninja Warrior edzőtermek, és edzők, plusz ifjú utánpótlás versenyzői is a sportnak világszerte.

Mi az a Ninja Warrior?

Egy televíziós sport show-műsor, ahol egy teljesen nyitott jelentkezés után, egy selejtező pályán kell végigmennie a jelentkezőknek. Innen csak bizonyos pontot elérve juthatnak tovább a már közvetített selejtezőbe, ami már a díszes, csillogó Ninja Warrior akadályokon zajlik.

A 2018-as Magyarországi évad így nézett ki:

A selejtezőből egy 6, majd egy 5 akadályból álló pályán végighaladva az időeredmény alapján legjobb 15 versenyző jut tovább a középdöntőbe. A középdöntőből pedig egy 9 akadályból álló pályát teljesítve a legjobb 20 jut a döntőbe. A döntő 17 akadályból áll, ami két szakaszra bomlik.

Az utolsó pályaszakasz 8 akadályból áll, aminek első felére 110 másodperc jut. A fennmaradó 4 akadály között maximum 30 másodperc pihenőidőt kap a versenyző. Az utolsó akadály egy igazán magas „labda”, a Midoriyama nevű 20 méteres kötél, amin 25 másodperc alatt kell felmászni.

Ezen a ponton emelném ki, hogy vannak bizonyos időkorlátbeli finomságok, amik kifejezetten nehézzé teszik az amúgy is extrém pályát. Ráadás, hogy minden akadály alatt úszómedence található, nem kellemes hőmérsékletű vízzel megtöltve, így az akadályról leesők testi épsége garantált, csakúgy, mint a hidegzuhannyal párosított hibázás élménye.

Így készül a Ninja Warrior győztes:

És, hogy mennyire emberfeletti mozgás ez?

A Ninja warrior pályáin végigtekintve kialakulhat benned egy kép arról, hogy mi kell ahhoz, hogy a végén azon a hosszú-hosszú mászókötélen feljuss:

  • Rendelkezz minimum öt-hat éves sportági múlttal a szertornában, lehetőleg fiatalabb korból, mondjuk, úgy háromtól nyolc éves korig!
  • A szertornateremből kilépve (de a legjobb, ha párhuzamosan folytatod) 8 évesen lépj be a legközelebbi falmászó terembe és tölts ott még hat-nyolc évet!
  • Nőj szép nagyra, ami legalább 185 cm-t jelent!
  • Maradj vékony, szálkás, de annyira, hogy már a látványodtól is egy korty víz után kiáltson, aki csak rád néz!
  • Ne lábazz, de soha! Értem ez alatt, hogy ne guggolj súllyal, és a legjobb, ha a lépcsőzést is elfelejted a lakásodig, biztos, ami biztos, kezdj el a kezeiden közlekedni!

Komolyra fordítva a szót: mely izmoktól követel magas teljesítményt a „sportág”?

Habár nem sportág hivatalosan, de kiélezett, világszerte ismert, értékes fődíjjal bíró, hatalmas közönségnek örvendő sportműsor, így ide is egy aránytalan, de az élsportteljesítményhez optimális testalkat szükséges:

Kondicionális képességek:

Alkar izmai: az alkar erő-állóképessége itt döntő fontosságú, tudj bármennyit és annál kétszer többet lógni, bármin! Ezért fontos a fal-, sziklamászói múlt. Nem szeretnék komolyabb edzéstervezésbe belemenni, de semmiképp ne feledkezz meg arról, hogy az alkaron is léteznek hajlítást és feszítést segítő izmok, amire ha figyelemmel vagy edzésprogramozásod során, elkerülheted a könyökfájdalmakat.

A széleshát, a trapéz, a mell, a bicepsz, tehát minden, ami a húzásokba sorolható mozgásmintákhoz szükséges: tudj húzódzkodni sokat, de hogy számszerűsítsünk is valamit, különösebben ütemezett edzésterv nélkül 28 húzódzkodást egyben megcsinál az amerikai Ninja Warrior női mezőnyének egyik legjobb versenyzője, Jessie Graff. Itt is megjegyezném, hogy ha csak a húzó mozgásláncodat erősíted, jó eséllyel végezheted könyök, vállpanaszokkal. Tehát röviden és egyszerűen: Néha nyomj, hogy sokat húzhass!

Mobilitás: egyszerre előny és hátrány. Nagyon jól jöhet egy nagy mozgástartománnyal rendelkező váll, hisz így könnyebben éred majd el a következő akadályt. Ám légy résen, mert az a váll el is vándorolhat a helyéről, aminek következtében végzetes sérüléseid keletkezhetnek! Csípő. Persze nőj 185 cm magasra. De ezzel viszonylag kevés értelme van tervezni. Viszont lesznek akadályok, ahol, ha nem éred át, amit át kell, akkor nem jutsz végig rajta, bármilyen technikás is vagy. Itt jön képbe az, hogy amennyivel alacsonyabb vagy, annyival mobilabbnak kell lenned. Fejleszd a spárgád!

Koordinációs képességek:

Szükséges a nagyon jó térbeli koordináció a különféle lendületvételekhez és lengésekhez, amihez a szertornából nyerhetünk megfelelő alapokat, továbbá egyensúlyérzék, ami szintén a szertornához közeli terület. Nem ritkán jön elő a kis gumiasztal is a műsor során, ez a harmadik pont a szertornának.

Mi az, amire kisebb hangsúlyt fektethetsz, ha meg akarod nyerni a következő Ninja Warrior részt?

Mindenek előtt fontosnak tartom kiemelni, hogy minden relatív. De annyi elmondható, hogy nem kell bivaly erős alsó végtag, sőt kifejezetten hátráltató plusz súly. Tehát a súlyzós, erőemelő edzések nem a legegyenesebb utat fogják jelenteni a sikerhez, azok majd jöhetnek, ha már megnyerted a Ninja-t.

Nem kimondottan nagy jelentőségű a törzs ereje sem. De ezzel az információval csak óvatosan, mert sok-sok lengés, némi kitámasztott helyzet, és centrifugális erő is hatni fog a műsor pályáin a törzsünkre!

Ninja Warrior történelem:

A sportágról sokan úgy hiszik, Amerikából származik, de az igazság, hogy valójában az óceán másik oldaláról, Japánból ered, ahol Sasuke néven találkozhatsz vele.

Japánban 1997-ben indult el a szórakoztató sportműsor és 2018-ban zajlott a 36. évad, amihez képest csekélynek mondható az USA béli múltja.

Az Egyesült Államokban 11. évadára készül a Ninja Warrior, és csak 12 évvel a japánok után, 2009-ben kezdődött el a ninják háborúja.

A csekély számú Magyarországi Ninja Warrior fanatikusok szeme 2017-ben csillant fel, ugyanis ekkor érkezett meg kis hazánkba is, az addigra már világszerte elterjedt show. Itthon is elérte a kellő sikert, így második évadát zárta 2018-ban.

Eredmények:

A világon mindösszesen hat, azaz 6 ember csinálta végig a teljes pályarendszert. Magyarországon az eddigi két szezonban, azok nyerték az adott évadot, akik a legtovább jutottak el. 2017-ben Gyömrei Máté (falmászó) 2,5 akadállyal a vége előtt esett le a pályáról, majd őt is felülmúlva, 2018-ban szintén falmászóként Stommer Soma 1,5 akadállyal a vége előtt fürdött meg.

A hatos szám világszinten elég drámai, és némi tervezettséget kell sejtenem mögötte: mivel ez egy showműsor, nem avathatnak rengeteg Ninja-t. Évről évre nehezebb akadályokkal állnak elő az adott országok újabb évadaiban. Továbbá, hogy a hosszú Ninja Warrior forgatási időt a versenyzőknek bizony mind-mind végig kell várniuk, így sokszor az élettanilag legelőnytelenebb napszakokban, éjjel pályára lépve.

Végigtekintve a legsikeresebb nemzetközi versenyzők mindennapi tevékenységén, talán a fal és vagy sziklamászó múlttal rendelkezők száma a legnagyobb, de előfordult már szertornász, kaszkadőr, vagy hogy minden korábbi tanácsomat megcáfoljam: halász, és mérnök is. Na, erre írj egy jó edzésprogramot!

A szerzőről:

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout