Edzőtermi bakik

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2020.

A konditermi top 10 etikett listákkal már tele van az internet, és a padlás, úgyhogy, a méltán egyre népszerűbb funkcionális edzőtermek illemszabályaival szeretném megismertetni az olvasót. Jöjjön az edzőtermi kultúra „jól jegyezd meg” top 10-e:

  • Ne nézz gyűlölködve arra, aki a súlyt dobálja akár a feje fölül a talajra! Az egy külön sportág, amit ő művel, nem feltűnési viszketegségtől szenved, csak épp a mozdulat szabályainak megfelelően dobja vissza a súlyt a földre.
  • Ne utánozz másokat! Ha így választasz napi edzésprogramot, nagy hibát követsz el, és le is sérülhetsz. Menj el szépen egy edzőhöz, majd ő elmeséli neked, hogy van ez az edzés dolog, és kellő munícióval lát el jó pár hónapra.
  • Ne másoknak eddz a teremben! Nem vagy érdekes, se különleges, egy vagy a többi sok ezerből, mindig lesz erősebb, szebb, és jobb. Nem társkereső hely. Eddz a céljaidért, amik az alábbiak lehetnek: egészségfejlesztés, teljesítménynövelés, esztétikai változás (jó, ha a sorrend is ez).
  • Ha edzőhöz jársz, fogadd el, amit tanácsol, vagy legalábbis ne kapásból és ne folyton mondj neki ellent!
  • Ha csoportos edzésre jársz, ne kezdj el eszet osztogatni a többi tanítvány társadnak az edző helyett! Vagy ha néha adsz is egy-egy tanácsot, ügyelj rá, hogy hallja az edző, vagy legalább tudjon róla. Ugyanis előfordulhat, hogy ami neked bejött, az az egyéni tulajdonságaidnak köszönhetően működött, és a másikat kb sérülésbe tanácsolod a saját kis praktikáddal. Arról nem beszélve, hogy ő maga is utálhat téged azért, hogy okoskodsz neki.
  • Olyan nincs, hogy jöttem próbaedzésre ma, hátha tetszik, aztán itt se vagyok. Persze van, de csak marketing. Ez nem az az emberi viszony, ami első találkozás után elbírálható. Adj 2 hónapot egy edzőnek!
  • Ha edzőt váltanál, ne kamukázzál. Mondd el szépen, hogy miért mész el, nem fog megtörni a kritikáidtól, tanulnia kell belőlük, így végül hálás lehet neked, hisz jobb edzővé válik általad. Ha váltottál 2-3 edzőt, kezdj el magadba szállni, mert veled van a gond.
  • Nagyon sablon, de funkcionális teremben még sokkal borzasztóbb tud lenni a hiánya: pakolj el magad után! Nem mindig baj, ha akár több eszközös köredzést nyomsz, csak ne hagyj mindent szanaszét!
  • Mérd fel a terepet! Bőven lehet, hogy egy teremben igenis alárendelt vagy a helyi szabályzatnak megfelelően, hisz te pl csak egy napijegyes vagy, aki ma itt van, holnap már hűlt helye, míg körülötted épp egy 10 fős csoportos edzés zajlik 2-3 éve csatlakozott elhivatott tanítványokkal. Lehet, hogy adott teremben az ő edzésük, már csak az eszközlogisztika miatt is előnyt élvez.
  • Ne versengj! Lehet motiváló valakinek az edzése, de nem igazíthatod hozzá spontán a saját edzésprogramod, vedd magad komolyan!

 

Szerző:

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout