Hétköznapi kihívások: költözés

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2019.

Nemrégiben két nagyszabású lakókörnyezeti változáson estem át, és mivel intenzíven sportoló személyként meglehetősen komoly terhelésnek éreztem mindkét alkalmat, arra gondoltam, egy edzői szakszerűséggel átitatott mankókészlettel állok elő a különféle nem sportkörnyezeti viszont egyértelműen sportmozgások alkalmazására. Az előbbi egy költözködés volt, üres lakásba, teljes bútorzattal, kérésre üres lakást magam mögött hagyva, az utóbbi pedig több hónappal később egy teljes bútorzat csere, ami magában foglalta az összes új bútor összeszerelését és a régiek elszállítását.

Gyakran viccelődve mondják: – Mára megvolt az edzés, költöztem. Lehet, viccesen hangzik, de ezt egy az egyben komolyan kell vennünk. A költözés bizony egy sportmozgással ér fel, ebből adódóan érdemes minden komponensére úgy gondolnunk.

Vegyük végig először azokat a szempontokat, amik nem közvetlen a mozdulatokra irányulnak, de elengedhetetlen feltételei egy jól előkészített költözésnek:

 1. Légy kipihent! Fontos, hogy fejben is jelenlégy, így spórolva meg energiát, sok döntési helyzetben, úgy mint, hogy kell adott bútort rakni a szállító járműre, hogy minden beférjen, vagy, hogy fogjuk meg a teljesen amorf tárgyakat sporteszköz szempontjából, ahhoz, hogy meg is tudjuk mozdítani.
 2. Ne légy sérült! Nem lesztek húszan, hogy mindenki megússza egy kis megerőltetéssel. Itt mindenkire szükség lesz nagymértékben, nem fér bele, hogy sántikálva, derékfájdalmakkal állj neki.
 3. Egyél előtte, közben, de ne sokat! A költözési procedúra megkezdése előtt legkésőbb másfél órával légy túl egy étkezésen! A költözés közben már csak csipegetni tudsz majd, erre készülj fel javarészt könnyebb falatokkal, úgy, mint egy energiaszelet, műzliszelet.
 4. Igyál közben! a folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen.
 5. Öltözz alkalomhoz illően! Kényelmes edzésre alkalmas ruhát válassz! Melegítő szett, nyáron rövidnadrág, póló, kényelmes, pl utcai futócipő viselése ajánlott. A trikót nem javaslom, a válladra szükség lehet cipelésnél.
 6. Használj kesztyűt! Fontos, hogy ne csússzon a kezed, továbbá bátrabban ragadod meg a tárgyakat, ha nem félted a kezed.
 7. Szánd rá az időt! Mint mondtam, edzeni fogsz, ne állj neki este 6-kor, mert míg egy 1 órás edzés még bele is férne, ez sok akár többször tíz feletti óraszámot vehet majd igénybe. Erre bizony egy hétvége, vagy több szabadnap rá fog menni.
 8. Oszd meg mással a munkát! Egyedül nem megy. A minimum létszám két fő, de jobb a több, mert nehézkes parkolás esetén jobb, ha van valaki, aki gyorsan odébb tud állni, amint kiraktátok a legközelebbi ponton a nagyobb tárgyakat. Nagyobb kanapék, szekrények cipeléséhez is bőven előfordulhat, hogy hárman is alig bírjátok majd felkanyarintani a 3 méter hosszú mázsás darabokat a kisebb csigalépcsőkön.

Mozgások, testhelyzetek:

Bedobozolás: elvileg ez az egyik első lépés. Jobb, ha kerülőd a talaj közeli élményeket, és mindent legalább ülő de inkább álló pozícióban tudsz végezni gerinced óvása érdekében.

Sorrend: Érdemes a nagyobb súlyokkal kezdened a kipakolást. Így fáradtan már csak a kisebb súlyok maradnak.

Elemelés:

 • szigorúan egyenes törzzsel, a láb erejét kihasználva kell felemelned a tárgyakat.
 • Törekedj rá, hogy törzsedhez minél közelebb tartsd a súlyt, akár nekisimítva azt!
 • Vállakat le! Tartsd lent, a fültől maximális távolságra a vállaid, összezárt lapockákkal!
 • Figyelj arra, hogy az elemelés pillanatában bent tartsd a beszívott levegőt! Arra kell törekedned, mint mikor a füledet akarod kidugaszolni és a bent tartott levegőt ki akarod fújni, de nem engeded ki se orron, se szájon, ez a Valsalva manőver gyakorlatias leírása. Ha vérnyomás problémáid vannak került az előbbi módszert, és enyhén kiengedve a levegőt állj fel a súllyal!

Séta nagy súllyal:

 • Kerüld a hajlított karos cipelést!
 • Apró, relatíve gyors léptekkel közlekedj!
 • Feszes törzzsel sétálj! Ne hagyd össze-vissza csavarodni medencédet!
 • Pihenj! Lépcsőzés során állj meg fordulónként, ha nincs forduló, 10 lépésenként. A nagy súly cipelése hosszú távon nem fog menni testi, tárgyi sérülés nélkül.
 • Mérd fel a partnered! Lehet a cipekedő társad erősebb vagy magasabb, ennek függvényében helyezkedjetek pl egy lépcsőzésnél, ahol elkerülhetetlen, hogy az alul lévőnek nehezebb a dolga.
 • Használd ki a vállad! Sok nagyobb tárgy akár válltáskaként is cipelhető. Ha a válladon cipekedsz, figyelj rá, hogy kipárnázd a vállad, és hogy egyenesen tartsd a törzsed! Ne hajolj el oldalirányba, szintén gerincsérüléshez vezethet!
 • Ne lépd ki! A súly letétele előtti szakaszon iktass be akár egy plusz pihenőt, ugyanis a végző pozícióba tétel sok esetben apró manőverezést finomkoordinációt igényel, ami 100 méter cipelés lezárásaként nem teljesíthető.
 • Válts oldalt! Legyen az kar, vállcsere, de oszd el szimmetrikusan a terhelést!

Bárhogy kezdesz is neki segítő partnereiddel el fogsz fáradni, de a fenti pontok betartásával és egy alapos nyújtással hengerezéssel a végén, elkerülöd a sérülést, és egy jól összerakott edzésnapként élheted meg.