Magasságos szaltók!

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2022.

Elképedve figyeljük, ahogy a szertornászok szaltóznak, a test síkjait összevegyítve szaggitális, horizontális síkon egyszerre és szoros egymás utánban. A tét nagy, és ettől ijesztő külső szemlélőként. De mégis eljutnak ide emberek. Hogyan? Ebbe szeretnék betekintést engedni a következő sorokban, egy szakirodalom segítségével.

Elengedhetetlen a célmeghatározás. A tornásznak látnia kell, mit, miért csinál, továbbá látnia kell azt is, hogy nem lehetetlen dolgot kérünk tőle, hanem olyas valamit, amit más hozzá hasonló emberek is elérnek és elértek. A legsikeresebb sportolók nagyon egyszerű receptek alapján készülnek egy Orlick és Partingtons (1988) szerinti kutatás alapján:

  • teljes elkötelezettség

– olyan edzés, amelynek szerves része a vizualizáció, tehát a jó gyakorlatok elképzelése, és célmeghatározás

  • koncentráció fejlesztés, amely a verseny előtti verseny alatti, szituációt gyakoroltatja, továbbá a verseny utáni közös feldolgozás, átbeszélés

Fontos továbbá, hogy sikerélményeken keresztül építkezzen a sportoló ezzel is bástyázva a magabiztosságát. Nem könnyíti a helyzetet, hogy általános nehézségként figyelték meg azt, hogy a női tornászok fiatalkorban több lelki nehézséggel küzdenek meg, mivel a fiúkhoz képest fiatalabb korban kell versenyzőként szerepelniük általában.

Üvölts a sikerért!

Az edzésen alkalmazott módszerek között légzéstechnikai ráhangolódás mellett kulcsszavak üvöltése is a versenyzők rutinjába tartozik a sikeres mozdulatokért.

Edző és tanítvány viszonya

Szempont továbbá egy általános jó viszony az edzős tanítvány között, ahol egy verseny előtti poénváltás is belefér akár, annak érdekében, hogy egy kiegyensúlyozottabb mentális állapotba kerüljön a versenyző szemben azzal, mintha egy nagyon szigorú légkör venné körül.

Rémálmok nyomában

Meg kell beszélni a versenyzővel az adott mozdulattól való félelmeit Ki kell szűrni, hogy melyek az irracionálisak, és lehetőleg úgy kell kialakítani az edzéseszköz körülményeit, hogy ne maradjon racionális félelme egy rossz mozdulattól. Ehhez elengedhetetlen a jól végiggondolt berendezés, amely a legrosszabb eshetőségekre van kialakítva, landolás, szerrel való ütközés ha nyújtón történik. Így egy esés egy vicces kimenetel, amiben bátran követik aztán a többiek is a korábbi versenyzőt.

És az egyéb tudományágak?

Természetesen elengedhetetlen az élettani, biomechanikai ismeret. Mint ahogy például az 1950-es években még fix vállal gyakoroltak lengéseket a nyújtón, így megfosztva sokkal nagyobb mozgástól, és kisebb energiabefektetéstől a tornászokat. De egy Marokkói tornászcsapat esetében is például 50%-os javulást értek el a váll lazításával a lovon végzett körök végrehajtásában. Tehát a nap végén, sok mentális eszközzel bátorkodnak a tornászok közelebb az egyre összetettebb szaltókig és csavarokig, de mindehhez egy tökéletesen felkészített test is kell, amihez minden sporttudományi háttér kell a pszichológiai felkészültség mellett.