Mellizom növelés

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2019.

Mikor edzéstervezés előtt kikérdezem a csoporttagokat, mit szeretnének előtérbe helyezni, gyakorlatban, vagy testrészben, 99%-ban igaz a testrészek terén: nők farizmot, férfiak: mellizmot.

A következőkben egy nagyon hatékony mellizom erősítő gyakorlatról lesz szó, ami egyébként épp úgy érdekes lehet a nők számára is.

Két gyakorlatot emelek ki, a tárogatást súllyal és felfüggesztéses eszközön. A kézisúllyal történő tárogatásnál padon fekve helyezkedünk el, és két karunkat oldalra tárjuk ki.

Amire figyelned kell:

 1. a súlyokat egyenes háttal, guggolással vedd fel, vagy kérj meg valakit, aki feladja!
 2. süllyeszd és közelítsd a lapockáid!
 3. feszítsd a hasad!
 4. tartsd lent a feneked!
 5. nyomd a talajba a sarkad!
 6. amikor oldalra engeded a súlyokat, ne a vállad magasságában, hanem egy kézfejjel lejjebb, közelebb a csípődhöz kezdd el széttárni a karokat!
 7. enyhén hajlítsd a könyököd!
 8. oldalról nézve engedd a test magasságáig a súlyokat!
 9. 8 ismétlést legalább végezz, ha izomtömeg növelés a cél!
 10. mindig hagyj benne 1-2 ismétlést, ne maxold ki, mert le is kell rakni a súlyt, és nem biztos, hogy minden teremben dobálhatod!

Tárogatás felfüggesztéses eszközön:

Ha felfüggesztéses eszközön tárogatsz a gyűrűt ajánlom a trx-el szemben.

Amire figyelned kell:

 1. fekvőtámasz helyzetből indulj!
 2. süllyeszd a lapockákat (fül váll max táv)!
 3. feszítsd a hasad!
 4. amikor oldala engeded az eszközt, ne vállmagasságban, hanem a súlyzós változathoz hasonlóan egy kézfejnyivel mélyebben, közelebb a csípődhöz kezdd el széttárni a gyűrűkarikákat!
 5. enyhén hajlítsd a könyököd!
 6. oldalról nézve engedd a test magasságáig a súlyokat!
 7. 8 ismétlést legalább végezz, ha izomtömeg növelés a cél!
 8. bátrabban közelíthetsz a max ismétlésig, de ahogy romlik a kivitelezés tedd le a térded!

Ezek csak a főbb pontok, az edzői jelenlétet nem váltják ki.

A fontos kiegészítőkről:

Tricepsz: bármilyen izolált tricepsz gyakorlat nagyon javasolt, ugyanis nem kis mértékben bicepsz gyakorlat is a tárogatás fenti két verziója, és fontos az izom egyensúly.

T húzás: az előbb említett okból kifolyólag, hogy a tartásunk ne romoljon nem kis mértékben kell erősítenünk  a kisebb lapockakörüli izmokat, úgy mint az infraspinatus, az alsótrapéz, a hátsó váll. Tehát javaslom a trx-es t-húzás gyakorlatot, vagy a hason fekve oldalemelést.

Nyújtás: Sokat ronthat a tartásunkon egy jó erős mellizom. Ha már erősek az antagonisták is, törekedjünk arra, hogy mindig megfelelően le legyen hengerezve, masszírozva és nyújtva a mellizom.