Mozgássíkok

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2023.

Amikor egy mozdulat létrejön, érdemes meghatározni, hogy a test síkjait nézve melyik, melyik csoportba tartozik. Miért? Például azért, mert amelyik síkban többet mozgunk, abban ügyesebbek vagyunk, amelyikben nem annyit mozgunk, abban pedig bizonytalanabbak. Eddig logikus, de miért fontos ez? Minek minden síkban otthonosan mozogni? A választ a cikk végén találod!

Nézzük végig a főbb síkokat, és hogy milyen edzőtermi gyakorlatokkal fejleszthetjük, elégíthetjük ki, mindegyik irányba idegrendszeri fejlődésünket!

Sagittális sík:

Vegyünk például egy hétköznapi esetet: amikor előrehajolunk megkötni a cipőnket, azt sagittális síkon tesszük. De van még ennél is evidensebb példa: a járás. Tehát ez egy jól begyakorolt mozgástengelyünk, tehát ebben sokmindent gyorsabban tanulunk meg. Másik példa erre a hátraszaltó, ami szintén ezen a tengelyen történik.

Edzőtermi gyakorlatok:

bolgár guggolás, kitörés, futás, deadlift, bicepszezés, mellső karemelés

Horizontális sík:

Hétköznapi példaként tudom említeni azt, amikor hátranézünk egy helyben állva, de ha nehezebb elemeket keresünk, akkor ott van például a jégtáncból is ismert piruette, avagy egészcsavar fordulat.

Edzőtermi gyakorlatok:

pallof press, ami egy érdekes példa, hiszen egy anti horizontális mozgás, ellentartunk ugyanis annak, hogy a gumi elcsavarja testünket, robbanékony medicinlabdás gyakorlatok törzsfordítással, de a golfütés is ebbe a csoportba fog tartozni.

Frontális sík:

Ebben már sokkal kevésbé mozgunk otthonosan. Az állatvilágból a rákot tudnám említeni, hiszen a rák oldalirányban halad, de mi a helyzet az emberrel? Milyen mozdulatokat végzünk oldalra? Hát ezen a ponton megvonom a vállam, de nem azért mert nem tudok példát, hanem mert épp a vállvonás lesz egy frontális síkú mozgás, de hogy egy érzékletes példával éljek a sport világából a cigánykerék például egy ilyen mozdulat még.

További példa az oldalemelés karral, ami egy vállgyakorlat, vagy a láb oldalra történő emelése

Azon túl, hogy meghatároztam a főbb testsíkokat, fontosnak tartottam példákkal is érzékeltetni, hiszen így lesz érthetőbb, hogy hogyan csoportosítjuk a tengelyeket. Az egyes síkok mindegyikét gyakorolni kell, mivel általánosan javít a koordinációnkon. A fenti leírások alapján már talán az is világossá vált, hogy a sagittális sík legotthonosabban uralt mozgássíkunk, tehát egy egészségmegóvó, vagy egészség-fejlesztő edzés során, ezt fogjuk egy kicsit háttérbe szorítani azzal szemben, hogy a frontális és horizontális síkon próbálunk meg minél több gyakorlatot összeállítani, legyen szó akár célzott erősítő feladatokról, vagy akár ügyességi gyakorlatokról.

És, aki minden síkban gyakorlottabb, az előnyhöz jut olyan sportágakban, ahol a repülőfázisban trükköket mutat be, mint szertorna, extrém sí, bmx, görkorcsolya, gördeszka sportok. De ami miatt a hétköznapi életben is kulcsfontosságú lesz például egy frontális sík, az az, hogy a korábbi példával élve, a gyerekünk nem csak a zebránál eshet véletlen egy mozgó jármű elé, hanem a járdán sétálva is mellettünk, mint ahogy egy kerékpárral történő esésnél is fontos, hogyan csillapítjuk az esést.