Street workout gy.i.k.

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2022.

A street workout versenyek sokak számára érdekesek, attól függetlenül, hogy komolyabb sportági céljaik lennének. Viszont gyakran felmerül a kérdés, hogy mit nézünk, hogyan értékeljük az ilyen versenyeken a sportolók teljesítményét bíróként.

Jöjjön néhány gyakori kérdés és az arra adott válaszom

  1. Hogy néz ki egy ilyen verseny?

A leghagyományosabb formája a két fordulós verseny, ahol a sportoló egyedül ál oda egy a versenyre összeállított eszköz-rendszerhez, amin található húzódzkodó rúd, bordásfal, párhuzamos korlát, talaj, kiskorlát, esetleg majomlétra, és ezen az eszközön mutatja meg szabadon választott összeállított elemkombinációit, amik állnak izometrikus elemekből, mint a szertorna gyűrűjén látható erőelemek például, vagy ügyességi elemekből, mint a szertorna nyújtóján látható elemek.

  1. Vannak nők is ebben a sportgában?

Igen, a női mezőny nagyon szerény magyarországon sajnos, de vannak kiváló teljesítményű sportolóink, és nemzetközi szinten pedig csúcsteljesítményt felmutató nők is szerepelnek versenyeken.

  1. Melyik elem a legnehezebb?

Erőelemek közül egy kezes elemek, mint az egy kezes támaszmérleg. A támaszmérleg egy olyan fekvőtámaszhelyzet, amikor a sportoló lába nincs a talajon. Ennek egy kezes változata például egy húzódzkodó rúdon bemutatva, majd tovább emelve végig nyújtott könyökkel például az egyik legnehezebb erőelem. Vagy a kinyomás fecskébe talajról, ha másik erőelemet kell említenem, de az ügyességi elemek világában létezik már tripla csavarból történő visszafogás lengés közben a húzódzkodón vagy olyan szaltóból visszafogásos elemek, amik közben csavart is végrehajt a versenyző.

  1. Miben más, mint a torna?

Két fő pontot tudnék kiemelni, és egyik sem a konkrét mozgásanyag, tehát a jó szimatú érdeklődőnek ezen észrevételét rögtön ki is tudom elégíteni: igen ez egy torna alapú sportág. Ám fontos megjegyezni, hogy míg a tornában már csak talajon fordul elő az akrobatika és az erőelemek világa vegyítve, úgy a street workout-ban a 2 perces forduló alatt minden jellegű mozdulat megtörténik, ami a tornában a férfi női ágat összeadva 8 szeren. Nyilván, mivel a tornában a mozgásjellegekre alapvetően külön szerek vannak, ezért, és nagyobb múltja miatt, sokkal magasabb színvonalon mutatják be a különféle emberi képességeket, legyen az akár koordinációs, akár kondicionális. Úgy fogalmaznék, hogy a street workout egy összefoglaló, ízelítője a tornának.

Másik fontos különbség, hogy amatőr mivolta miatt, sokkal elérhetőbb mindenki számára. A tornába sokan már bele se kezdenek, mert annyira távolinak érzik, és nem is biztos, hogy ha bele akarnak kezdeni, akkor befogadó tornaklubot fognak találni 10 éves kor felett.

Nyilván említhetném még a szakmaibb különbségeket, mint a tiltott elemek hiánya, de a fenti két pont a fő különbség azt gondolom.

  1. Vannak kötelező elemek?

Nincsenek, de aligha van bármelyik év top 3 vb versenyzője között olyan, aki nem tud támaszmérleget zárt lábbal, zászló, mellső függőmérleget vagy muscle up-ot. Ha az utóbbi pár évet nézem, akkor pedig az olyan lendületi elemek váltak teljesen alappá, mint egy swing vagy egy dragon 360.

  1. Vannak tiltott elemek?

Egyelőre nincsenek.

  1. Számít a forma?

Igen, de nem számít pl a spicc a lábfejt tekintve. Fontos a csípő, könyök, térd helyzete egy erőelemnél, vagy hogy két kézzel fogjunk meg egy-egy akrobatikus elemet, de pl a csavarok minősége lehet nyitottabb, nem jár levonás egy szétálló lábbal végrehajtott szaltóért vagy csavarért.