Súlyzók vs. kondigépek

Tények és tévhitek a szabad súlyos és a konditermi gépek gyakorlatairól

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2020.

Felmerülhet a kérdés, melyik mozgásrendszer a jobb, a mindenkori győztes ebben a párbajban. De a jó kérdés nem ez. Hanem az, hogy melyik eszköz mire jó? Ugyanis mindkét rendszer tökéletes, ha jól választod ki céljaidhoz. Ebben segít ez a felsorolás, ami néhány tényt tár eléd a két eszközkészletről.

Szabad súlyok:

 • Mozgásanyagukban nagyobb hasonlóságot mutatnak bizonyos gyakorlataik az emberi mozgásmintákhoz.
 • Állóképesség-fejlesztéshez széles variációban használhatóak.
 • Kevesebb helyet foglalnak és olcsóbbak.

Konditermi gépek:

 • Egy-egy ízület egyenletesen terhelhető a teljes mozgástartomány alatt. Pl. könyöknyújtás, és könyökhajlítás, tárogatás, combhajlítás csigával.
 • Transzverzális törzserősítés során jól követi a mozgást. Ezek a gyakorlatok gyakran a haránt hasizmokat célozzák.
 • Kevésbé friss idegrendszerrel is végezhető vele izomerőt és hipertrófiát serkentő edzés.

Miért jó, hogy létezik mindkét rendszer?

 • Egymást kiválóan kiegészítik akár egy edzésnapon belül.
 • Ha egy mozgásmintát csiszolnál súlyzóval, megkeresve a gyenge láncszemet, külön megerősítheted a megfelelő kondigéppel.
 • Lehetőség van változatos edzésre. Abban az esetben, ha valamely típust unod, tarthatsz egy hosszabb ciklust, amikor a másik rendszert részesíted előnyben edzésprogramodban.

Tévhitek:

 • ,,A lábtoló gép kíméli a gerincet.” A valóság az, hogy az alsóháti porckorongokra mért terhelése kimondottan nagy az esetek kimagasló százalékában Dr. Stuart Mcgill szerint, mivel jellemzően túl nagy térd és csípőhajlítással történik, amiből adódóan a csípő hajlítja magával a gerincet is.
 • ,,Kondigéppel nem lehet hibásan kivitelezni a gyakorlatokat.” De nagyon is lehet. Ha csak azt a tényt vizsgáljuk meg, hogy lapockát akkor is stabilizálnom kell, ha kondigéppel tárogatok, mert a nagy mellizom kártékonyan húzza el a felkarcsont fejét a vállízületben. Mint ahogy a medence pozíciója is fontos lesz attól még, hogy géppel csinálok valamilyen lábgyakorlatot.
 • ,,A súlyzók haladóknak valók és túl izmos leszek tőle.” Ez megint csak tévhit. Az emberi mozgásmintákat sok esetben éppen a súllyal lehet korrigálni, vagy pl. egy nehezebb saját testsúlyos gyakorlatot felvezetni kisebb, kézisúlyzós terheléssel. Az pedig, hogy mennyire leszel izmos tőle, csak azon múlik, hogy az edzős milyen edzésprogramot állított össze Neked, figyelembe véve az izomrostarányodat, propriocepciódat és minden olyan szempontot, amitől személyre szabott lesz az edzésterv.

Szakirodalom, forrás:

https://renaissanceperiodization.com/expert-advice/why-do-you-prefer-that-exercise

https://www.bornfitness.com/weight-machines/

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6689/free-weights-vs-strength-training-equipment/

https://healthyliving.azcentral.com/advantages-disadvantages-weights-machines-7463.html

https://mindfulstrength.co.uk/movement-exercise/leg-press-and-the-spanish-inquisition/