Világbajnoki elhivatottság

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2022.

2019-ben a vírusjárvány ezt a sportágat is erősen lesújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és végül, mikor már azt hittük a köztéri street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták.

A saját szervezésű, Magyarországon egyedülinek számító, kupa-sorozatunk is szünetelt a vírus miatt. De nem volt ez máshogy nemzetközi szinten sem. A világszövetség azt se tudta hol áll a feje, és a világbajnokság finoman szólva alulszervezetté vált a covid dübörgésével egyidejűleg. Itthonról a vb kijutás a vakszerencsén múlt, hiszen világbajnoki kvalifikációról éppen hogy csak az utolsó pillanatban értesült a magyar szervezőség a fent említett világszövetségi káosz miatt.

Tehát letekertük a gázrózsát (ahogy tesszük most is, csak most már nem áttételesen), és őriztük a sportág alaplángját online edzésekkel, és egyéb virtuális mozgástanító anyagokkal, mint videómankók, edzéstervek stb. Fejlődtünk szakmailag, elmélyültünk az edzésrendszerünk alapjaiban.

Egy dolog viszont változatlan volt: Jokhel Mátyás továbbra is heti négyszer 3-4 órát edzett.

Ő az az edző, aki a Thor gym teremhálózat újbudai termében a ,,terem szelleme” nem hivatalos titulust is kiérdemelte már, hiszen a terem teljes nyitvatartási idejét tekintve, bármikor előfordulhat ott, attól függően, hogy a számos személyi edzés mellé, amit tart, hova tudja épp beilleszteni a saját edzését. Tehát lehet, hogy egyik nap reggel 7-től edz, de a következő héten úgy jön ki a lépés (mert elsődlegesen ő is edző), hogy este 8 körül edz.

Matyiról azt kell tudni, hogy a street workout ügyességi ága, ami az akrobatikát, a repülő elemeket, szaltókat és csavarokat jelenti, mindig is nyitott könyv volt számára. Relatíve gyorsan tanult meg  nehezebb mozdulatokat, és kombinációkat. Ízületi mobilitása is kiemelkedőnek számít, tehát azt gondolhatnánk könnyű dolga van. Viszont az évek edző-tanítvány kapcsolata alatt eléggé letisztulttá vált a kép, hogy Matyi nem az a klasszikus street workout-os alkat. Gondolok itt arra, hogy 180 cm körüli magassága és 80 kg feletti testsúlya megnehezíti helyzetét és soknak számít a sportágban, mindamellett az izomzatát tekintve gyors és lassúrost aránya is könnyen lehet, hogy inkább egy középtávú futóatlétával hasonló. Innentől érthető, hogy kőkemény eltökéltség kellett, hogy a nem rászabott sportágban az erőelemek tekintetében is versenyszintre kódolja át magát. Van is benne hét év versenyszerű street workout, ami a sportágban jelentős. Emellett elvégezte a Testnevelési Testnevelési Egyetem Humánkineziológia szakát, és két képzést, a Thor méltán híres FMT edzőképzését és a jómagam által 2015-ből elővett, és leporolt, felfrissített tananyaggal, összeállított Tight Hold, street workout képzésemet.

2022-ben is egy gyorsított eljárásban került megrendezésre a magyarországi vb-selejtező, szintén a világszövetség akadozós szervezésének köszönhetően. Online, videós nevezés formájában. Volt rá egy hetünk, hogy olyan vágatlan, 2 perces videót küldjünk, amivel Matyi kikerül a vb-re. Ez az az eset amikor az ember all in-t kiált és még a fél pár cipőjét is bedobja. Nagy szerencse, hogy Matyi állandó jelleggel készenléti állapotban van, tehát mind erő és akrobatikus tudása naprakész, nem sok leporolni való elem akad tehát a tarsolyában. Ehhez szikla szilárd szorgalom, teljes eltökéltség kell. Amit tud, azt álmából felkeltve is tudja. Így hát a rövid határidő ellenére könnyen és gyorsan tudtunk olyan videót csinálni, amibe tudása színe-java belekerült.

Az eredmény? Első helyen kvalifikált a nehézsúlyú 80kg és afeletti kategóriában a 2022-es Rigában megrendezésre kerülő street workout világbajnokságra! Időpontja augusztus 20-21.

Én edzőként már nyertem, mert van egy ilyen, elhivatott, szorgalmas és alapos tanítványom, akit tovább segíthetek a mozgásbeli céljainak elérésében.

Matyi motivációja: ,,sikeres világbajnoksági szereplés, az előzetesen összeállított gyakorlatsorral, hiba nélküli kivitelezéssel. Oktatásban, sérülésmentes, célirányos mozgástanítás.

Matyi tehát tökéletesen beállított célokkal indul neki a vb-nek, kívánom, hogy tervei szerint sikerüljön minden!

Kvalifikációs videóinak linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=Ji-wIZp9_FE

https://www.youtube.com/watch?v=5HFA97xUYcc