Világbajnoki kvalifikáció:

A kulisszák mögött

SZERZŐ: SZARKA ÁKOS

2023.

Április 22-én került megrendezésre az idei street workout világbajnoki kvalifikáció Budapesten a Thor gym újbudai termében.

A versenyt freestyle és power kategóriában hirdettem meg, ami egyedülálló a street workout magyarországi történetében, hiszen korábban csupán freestyle kategóriában került ki győztes a világbajnokságra.

A mezőnyben néhány régi motoros között több új, fiatal versenyző is megmutatta tudását. Érdekesség, hogy a régi motorosok sem olyan klasszikus nagy öregek ám, hiszen korosztályt tekintve 25 év alattiakról beszélünk sok esetben, és aki már 7-8 éve versenyez, a sportág tapasztaltam versenyzői közé tartozik.

Alapvető célom volt, hogy a freestyle, nehezen értékelhető ágában szakértői bírói stábot képezzek ki, akik ezen a versenyen debütálhatnak. Ez részben sikerült, ugyanis az érdeklődés egyelőre szerény volt a leendő, felelős bírói posztért, így egy embert tudtam kiképezni, hogy az általam ismert tudást felhasználva értékelje, és válassza ki azokat a személyeke, akik nem kisebb feladattal mennek a világbajnokságra, mint, hogy egész Magyarországot képviseljék. A másik két bírói választás olyan egykori street workout versenyzőkre esett, akik korábban a sportág zsenijének számítottak valamiért. Gondolok itt olyan erőelemekre, amiket egy kézzel hajtottak végre, úgy, hogy sokan két kézzel is büszkén vállalják még akár versenyszinten is, vagy olyan összetett akrobatikus kombinációkra, amik manapság is nehéznek számítanak nemzetközi versenyeken.

A power kategóriában pedig olyan bírókat sikerült felkérnem, akik a plusz súlyos erőnléti versenyek világában kimagaslóak, szervezői és sportteljesítményük miatt is.

A verseny pikantériájává vált továbbá az a szabály, hogy idén, a freestyle kategória versenyzőinek előre el kellett küldenie azt a kétszer két perces fordulót, vágatlan videó formájában, amit a versenyen is be szeretnének mutatni.

Ez kétes fogadtatást kapott a street workout közösségben, amivel emberileg nagyon együtt tudok érezni, viszont a szakmai szemem merőben máshogy vélekedik. A videószabály abból az okból kifolyólag jött létre, hogy koordinátori feladatomnak is eleget tegyek, és ne csak kiválasszam a legjobb magyar street workout-ost, aki kimehet a vb-re, hanem ki is hozzam belőle a legtöbb tudást.

Világszövetségi koordinátorként ugyanis megtehetném, hogy egyéni döntés alapján, verseny megszervezés nélkül választom ki a magyarországi közösségből azt, akit leginkább érdemesnek találok a világbajnoki szereplése. Mint ahogy azt korábban az elődömnek is tennie kellett több ízben.

Ám látva a 10 éves versenyközösséget, tudom, mennyi lakozik a tehetségekben, de látom azt is, hogy nem képesek mindig, minden körülmények között kihozni magukból a csúcsteljesítményt, ami érthető, de ami nagyobb baj, hogy gyakran versenyen se. Ezen szeretnék változtatni azzal, hogy megmutatom a sportolóknak, azt, milyen száraz, de stabilizáló program az, amikor az ember hónapokig csiszolgatja, javítgatja, de legfőképpen gyakorolja azt a körét, amivel először a világbajnoki kvalifikáción, majd a világbajnokságon is a legjobb teljesítményét szeretné bemutatni.